dijous, 4 de setembre del 2014

CONSELLS PER A QUE LA TORNADA AL COLE SIGUI MÉS FÀCIL

El setembre ha arribat i amb ell la tornada a l’escola. Per molts nens i adolescents és un fet desitjat i esperat, un any ple de noves experiències: canvis d’activitat, tornar a veure els amics, conèixer les novetats del nou curs… Però per altres nens, tornar a l’escola suposa un gran esforç i viuen aquesta experiències com una obligació, amb més inconvenients que avantatges, fins i tot com una cosa negativa. Hi ha nens que tornar a l’escola els hi suposa enfrontar-se a situacions i moments que per ells són difícils, i per això, es senten insegurs.
Per evitar aquestes situacions hem de posar en pràctica una sèrie de pautes simples per ajudar als nens a reincorporar-se  a l’escola i a la rutina que això suposa. Si seguim aquestes pautes, sobretot, les rutines diàries arribarà un moment que el nen no necessitarà que nosaltres li diguem que ha de fer.
  • Uns dies abans de començar l’escola seria convenient llevar als nens una miqueta més d’hora cada dia. D’aquesta manera evitarem que el canvi d’horari no sigui tant brusc.
  • És important familiaritzar als nens amb els llibres que farà servir, el nou material abans de començar l’escola. Incorporar al nen paulatinament els aspectes de l’escola, d’aquesta manera els ajudem a adaptar-se a les normes i a les obligacions.
  • Organitzar horaris amb una rutina clara i sistemàtica: la roba i motxilla preparar-la la nit anterior, esmorzar amb temps i tranquil·litat… d’aquesta manera els nens funcionen millor per fer les seves coses.
  • Parlar als nens del inici de curs amb energia i optimisme. Mostrar que l’escola és un lloc positiu on fem coses bones: jugar, fer amics, diversió, créixer com a persones, aprendre coses noves… tot i que això suposi un esforç, treball i responsabilitats.
  • Parlin dels seus amics, dels companys de classe, de les activitats i excursions que farà. Recordar-li els bons moments del curs passat.
  • Procurar que abans de començar el cole, truqui per telèfon als seus amics o fins i tot, quedar alguna tarda per jugar i reprendre el contacte per explicar-se les aventures de l’estiu.
  • Els primers dies d’escola, hauria d’acompanyar-lo. Intentar anar a buscar-ho a la sortida o trucar-lo per telèfon poc després per parlar amb ell i que li expliqui les coses que ha fet el primer dia. Això li donarà seguretat i confiança, sobretot,  si el vostre fill comença en un nou centre.
  • Mantenir una postura i relació personal amb els professors dels vostres fills basada en el respecte, el reconeixement, el seu valor com educador i com principi d’autoritat.  En l’escola, mana el professor i els pares i fills no han de discutir aquest principi. Això no implica una cooperació en la qual podem matisar o criticar el que fan els professors, establir pautes d’ajuda i coordinació en comú però sense qüestionar la seva valia.  La falta de sintonia professor – família no beneficia al seu fill.
  • Una vegada començat el curs, establir un hàbit de treball i estudi a partir de la rutina de les tardes després de sortir de l’escola. Per exemple: primer berenem, després mirem mitja hora de televisió i després els deures. És molt important anar creant un ritme d’adaptació al treball segons l’edat del nen. Hem d’evitar que  només arribar de l’escola no es posi a fer deures, sinó que primer ha de relaxar la ment fent altres coses.
  • És important que s’interessi per les coses que fa el seu fill a l’aula, per les coses que estudia i aprèn. Comprova la seva evolució i adaptació mantenint reunions periòdiques amb els professors.
  • COMPTE! Amb les activitats extraescolars. Són beneficioses però s’han de triar i programar-les tenint en compte les necessitats i interessos del nen. No pot ser una càrrega més que tregui temps d’oci i joc, sinó una ocasió per gaudir amb coses que els hi agrada i incrementin la seva autoestima.
RECORDEU que després arriba el cap de setmana. És un temps per gaudir pares i fills fent coses divertides i relaxants junts. És temps per trencar rutines i obligacions, carregar piles.


No oblideu que tot a la vida té un costat positiu